Mój mazurek to niskie, zwykłe ciasto ze słodką masą i bakaliami w czekoladzie - a to jedno z tradycyjnych wypieków Wielkanocnych!
Ja dzielę się z Wami prostym i szybkim do zrobienia mazurkiem.
Najpierw pieczemy kruche ciasto i studzimy go. A potem na kruchym spodzie rozsmarowujemy słodki kajmak z puszki, na nim rozsypujemy bakalie - mogą być różne - najlepiej te Wasze ulubione - a na koniec bakalie zalewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy mazurka :)
Jest on znakomity. Świetnie się prezentuje i dobrze smakuje. Warto przygotować go jednak wcześniej, aby składniki miały czas się dobrze przegryźć.
Smacznego i słodkich Świąt :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Masło utrzeć z żółtkami, połową cukru, cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać śmietankę i razem wymieszać. W osobnym naczyniu ubić ze szczyptą soli białka, dodać cukier i długo ubijać, aż piana będzie s...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 104 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |