Składniki
Na 16 porcji. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
... Przygotowanie
Gotowe za 1 godzina i 10 minut (w tym 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Średnia trudność wykonania.
Tanie.
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.
Miękki...
Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 64 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
a ja dałem zupełnie inne proporcje gdyż te w przepisie są zbyt małe... zamiast 1 szkl.mleka dałem -3... zamiast jednego cukru pudru- 2 zamiast 1 budyniu tez dwa... dodatkowo do masy dodałem łyżkę rozpuszczonej żelatyny... bo jak na dwa budynie masa nie była zbyt gęsta...do dekoracji dodałem pomarańcze i świeże kiwi moje się zawsze ścina wystarczy dać mniej wody wg.instruktarzu:)i polałem to galaretką agrestową... kolorystycznie świetnie- orgazm gwarantowanyp0
zamiast 1/2 lyz.budyniu w proszku mozna dac cale opakowanie spokojnie.w zaleznosci od producenta budyn moze byc rzadszy i masa sie rozleci.ja maczam biszkopty dodatowo w galaretce,zeby sie \'trzymaly\' calosci ;) pychota!
ciasto jest super i wcale się nie rozlatuje!!!!!!!!!!!!