Składniki
Na 16 porcji.
Około
kcal na porcję. Szczegóły

Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka octu
2 łyżki cukru
aromat rumowy
... Przygotowanie
Gotowe za 3 godziny i 20 minut (w tym 1 godzina pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina i 30 minut |
Średnia trudność wykonania.
Tanie.
Jajka ubić z cukrem, wymieszać z octem, mąką i aromatem. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i wyjąć z tortownicy.
Z podanych składników zagn...
Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7850 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 67 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Cieszę się, że te wszystkie ciasta się udały ;) A w przypadku tego biszkoptu proszku do pieczenia się nie dodaje (tutaj jest ocet - taki przepis) Ocet daje to, że biszkopt z nim powinien fajnie urosnąć i nie powinno być zakalca. Słyszałam, że nie powinno się dodawać do jednego biszkoptu proszku do pieczenia i octu, bo jedno niweluje drugie, i biszkopt nie rośnie tak jak powinien. Oczywiście, biszkopt aromatem rumowym można nasączyć później (po upieczeniu). Pozdrawiam ;)
To czwarte z kolei ciasto, jakie zrobiłam z twoich przepisów. Tamte były rewelacyjne, to także jest dobre, gdyby nie biszkopt. Wyszedł gumowaty. W zwiazku z tym, mam Dorotko trzy pytania: 1/czy na pewno nie dodaje się do niego proszku do pieczenia? 2/Jaką rolę odgrywa tu ocet? 3/czy nie lepiej byłoby po upieczeniu nasączyć biszkopt tym aromatem rumowym? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
jest supppper!