Jak przygotować słodkie ciasto, które może być spożywane przez chorych na cukrzycę, zwanych diabetykami. Takie ciasto powinno spełniać określone warunki. Podstawowy to taki, aby nie stosować do jego przygotowania cukru. Również pozostałe składniki np. mąka powinna mieć takie właściwości, które nie zaszkodzą diabetykom.

W tym przepisie na ciasto zastosowano mąkę kukurydzianą. W celu uzyskania określonego smaku do ciasta dodano soczyste jabłka oraz orzeźwiający sok z cytryny.

Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik tego ciasta. Jest nim cynamon, który reguluje poziom cukru w organizmie i dlatego warto dodawać go do potraw. Ponadto cynamon dodany do ciasta nadaje mu specyficznego smaku i zapachu. Jak ciasto się piecze to pięknie pachnie w całym domu - mmm... cóż za zapach :)

W handlu dostępne są w zasadzie dwa rodzaje tej przyprawy. W prawie każdym sklepie spożywczym można tanio kupić odmianę cynamonu Cassia. Drugi rodzaj cynamonu to tzw. cynamon Verum, czyli cynamon prawdziwy pochodzący z Cejlonu. Ja kupuję ten cynamon w sklepie zielarskim pod nazwą „Cynamon cejloński”.

Czym różnią się te produkty? Przede wszystkim ceną, cejloński jest droższy. Smak cynamonu cejlońskiego jest łagodniejszy niż cynamonu Cassia. Najważniejsza różnica to zawartość kumaryn, które mogą negatywnie działać szczególnie na wątrobę i nerki. Cynamon cejloński zawiera zdecydowanie mniej kumaryn.

Wracając do ciasta... zachęcamy do jego wypieku, bo przepis jest łatwy i tani do przygotowania, a trzeba przyznać, że ciasto wychodzi smaczne, no i jest zdrowe :)

Ciasto idealne dla tych co są na diecie zdrowotnej i odchudzającej się, a przyszła im ochota na coś słodkiego do kawusi ;)

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanka mąki kukurydzianej (5 łyżek)
...

Przygotowanie

Gotowe za 45 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i podniesie swoją objętość. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie (można je też zetrzeć na tarce o małych oczkach) i proszek do piecze...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 34  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-01-11
Dorota
Autor przepisu

Dzięki Gabrysiu za poradę, następnym razem tak zrobię jak piszesz, pozdrawiam :)