Sos słodko – kwaśny to doskonały dodatek do potraw mięsnych, wędlin, makaronów, różnego rodzaju kasz i ryżu. Smaczny, bardzo wyrazisty, pikantny smak świetnie komponuje się z tymi daniami.

Przygotowanie sosu zajmuje trochę czasu, ale dla jego walorów smakowych warto się poświęcić. Z podanej ilości składników otrzymałam 10 słoików po 500 ml.

Zachęcam do przygotowania tego pysznego, aromatycznego sosu słodko – kwaśnego wg zamieszczonego przepisu kulinarnego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
3 kg cukinii
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1 kg jabłek kwaśnych (np. antonówka)
1,5 łyżki soli
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 40 minut (w tym 3 godziny pracy).
Praca:3 godziny
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Łatwe wykonanie.

Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę razem ze skórką.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku lub misce, wsypać 1,5 łyżki soli, wymieszać i po...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu
a także 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7767 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się