Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag margaryny
2 łyżki śmietany 18%
¾ szklanki cukru pudru
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Tanie.

Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać do niej żółtka, margarynę, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę, i do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto.

Pro...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 73  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-06-02
gabrysia

Mmmm, pychotka to ciacho, ja robię ciut inaczej posypkę tzn roztapiam masło i jak przestygnie to dodaje cukier i mąkę i wyrabiam, pozdrawiam :)

2010-08-31
Ella
Autor przepisu

Ważne jest, żeby beza była dobrze ubita (najpierw białka należy ubić na sztywną masę, tak sztywną, że jak obrócimy miskę z białkami do góry nogami to te białka nam nie wypadną, potem dodajemy cukier i znowu dobrze ubijamy, tak żeby cukier się rozpuścił, a piana była sztywna). Na koniec dodajemy galaretkę w proszku i jeszcze chwilkę ubijamy. Powodzenia :)

2010-08-31
Ewa

Ciasto jest bardzo dobre tylko nie wiem czemu beza w cieście mi "opadła" tzn. zrobiła się bardzo cieniutka, co zrobiłam źle.?

Pozostało: 2