Składniki
Na 24 porcje.
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag margaryny
2 łyżki śmietany 18%
¾ szklanki cukru pudru
... Przygotowanie
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać do niej żółtka, margarynę, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę, i do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto.
Pro...
Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 73 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Mmmm, pychotka to ciacho, ja robię ciut inaczej posypkę tzn roztapiam masło i jak przestygnie to dodaje cukier i mąkę i wyrabiam, pozdrawiam :)
Ważne jest, żeby beza była dobrze ubita (najpierw białka należy ubić na sztywną masę, tak sztywną, że jak obrócimy miskę z białkami do góry nogami to te białka nam nie wypadną, potem dodajemy cukier i znowu dobrze ubijamy, tak żeby cukier się rozpuścił, a piana była sztywna). Na koniec dodajemy galaretkę w proszku i jeszcze chwilkę ubijamy. Powodzenia :)
Ciasto jest bardzo dobre tylko nie wiem czemu beza w cieście mi "opadła" tzn. zrobiła się bardzo cieniutka, co zrobiłam źle.?