Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag margaryny
2 łyżki śmietany 18%
¾ szklanki cukru pudru
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Tanie.

Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać do niej żółtka, margarynę, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić na połowę, i do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto.

Pro...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 73  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-06-02
gabrysia

Mmmm, pychotka to ciacho, ja robię ciut inaczej posypkę tzn roztapiam masło i jak przestygnie to dodaje cukier i mąkę i wyrabiam, pozdrawiam :)

2010-08-31
Ella
Autor przepisu

Ważne jest, żeby beza była dobrze ubita (najpierw białka należy ubić na sztywną masę, tak sztywną, że jak obrócimy miskę z białkami do góry nogami to te białka nam nie wypadną, potem dodajemy cukier i znowu dobrze ubijamy, tak żeby cukier się rozpuścił, a piana była sztywna). Na koniec dodajemy galaretkę w proszku i jeszcze chwilkę ubijamy. Powodzenia :)

2010-08-31
Ewa

Ciasto jest bardzo dobre tylko nie wiem czemu beza w cieście mi "opadła" tzn. zrobiła się bardzo cieniutka, co zrobiłam źle.?

Pozostało: 2