Ćwikła, czyli mieszanka buraczków czerwonych oraz chrzanu z dodatkami smakowymi to tradycyjny dodatek do jajek, wędlin, pasztetów i mięs podawanych na wielkanocny stół.
W tradycji chrześcijańskiej chrzan jest symbolem męki Chrystusa na krzyżu. Cukier, często dodawany do ćwikły symbolizuje słodycz Zmartwychwstania Jezusa.
Przepis na ćwikłę jest bardzo prosty do przygotowania. Główne składniki: buraki i chrzan, można potrzeć na tarce, jednak z powodzeniem można wykorzystać do tego celu maszynkę elektryczną z przystawką do warzyw.
Jeżeli uda się laski chrzanu dokładnie wymyć w wodzie, to nie ma potrzeby ich obierania.
Ćwikłę można również używać jako zdrową sałatkę do drugiego dania przez cały rok.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 45 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 30 minut |
Buraki czerwone dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Umieścić w garnku i zalać zimną wodą, tak by buraki zostały całkowicie przykryte. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 90 minut.
Po ugotowaniu i ostudzeniu buraki obrać ze skóry i potrze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |