Kopytka - to jedne z najpopularniejszych klusek w Polce, a także danie, które kojarzy nam się z dzieciństwem, bo przecież nasze mamusie często je dla nas przygotowywały :)

Kopytka można jeść samodzielnie, ale można je też podawać z różnymi dodatkami, np: z cukrem, ze zrumienioną bułką tartą, okraszone cebulką, skwarkami, sosem pomidorowym, sosem śmietankowym, sosem chrzanowym, sosem pieczeniowym (np. który często nam zostaje z niedzieli), a nawet z gulaszem.

My natomiast proponujemy je podać z pysznym pieczarkowym sosem, z dodatkiem cebulki, słodkiej śmietanki i aromatycznych przypraw... mniam!

Oczywiście w sezonie jesienny, gdzie mamy piękne, dorodne grzyby, nasze pieczarki można śmiało zamienić na aromatyczne grzybki!

Kopytka można też podawać do obiadu, jako zamiennik zwykłych ziemniaków. To tak, żeby sobie odmienić, i żeby nasze obiady nie były monotonne... bo znowu ziemniaki, kotlet i surówka... ;)

Z tego przepisu wyjdzie nam dosyć dużo kopytek, bo aż ponad 50 sztuk....

A jeśli ich nie zjemy, to śmiało można je przechowywać w lodówce do jutrzejszego dnia, ale można je także zamrozić. W tym celu ostudzoną porcję kopytek wkładamy do woreczka, mrozimy, a jeśli przyjdzie nam znowu ochota na kopytka, to wtedy gotujemy wodę, solimy, wrzucamy nasze zamrożone kopytka, a gdy wypłyną gotujemy 1-2 minutki i już! Nasz błyskawiczny obiad gotowy :)

Kopytka są przepyszne i nikogo przecież nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Dzieci zajadają się nimi, aż miło patrzeć :)

Przy kopytkach to szybko można "stworzyć coś z niczego"! To danie bardzo proste, ale doskonałe w smaku.

Zatem do dzieła i smacznego :)

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
Kopytka:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
ok. 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 23 minuty (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:23 minuty
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany smalec i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli wraz ze szczyptą soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu, razem wymieszać...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 30 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 376  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!