Kluski parowe, pampuchy, parowce, parowańce, buchty, pyzy drożdżowe, parzaki - w zależności od regionu mają one różną nazwę, ale my wiemy o jaki rodzaj klusek tutaj chodzi ;)

Mięciutkie, pulchniutkie kluseczki to smak naszego dzieciństwa...

Kluski na parze mają wielu amatorów. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, o czym może świadczyć ich popularność. Mogą być wykonane „bez niczego”, ale często serwowane są na obiad w „słodkiej formie” - mniam!

Jak uzyskać słodkie kluski parowe?? Najprościej nadziewać je słodkimi owocami, np. truskawkami albo jagodami. Nasza propozycja dotyczy czarnych jagód leśnych - pycha!

Te zdrowe i lekko słodkie owoce są często obecne w polskich kuchniach i cukierniach. Ponadto potrawy (kluski, naleśniki, pierogi), wypieki cukiernicze i lody, w których znajdują się czarne borówki (inna nazwa czarnych jagód), zwykle mają opinię smacznych oraz pożywnych dań i słodkości. Dlatego warto jak najczęściej pod różnymi postaciami podawać jagody do spożycia w sezonie jagodowym, który niestety jest krótki...

Takie kluski parowe to świetna propozycja na letni obiad. A dlaczego?? Bo dużo pracy przy nich nie ma - wręcz są dziecinnie proste, a można zjeść coś innego i lekkiego, niż te ciężkostrawne kotlety i inne różnego rodzaju mięsa, kaloryczne sosy itd.

Takie kluski świetnie smakują serwowane na świeżym powietrzu. Najbardziej zajadają się nimi dzieci, ale wśród dorosłych też można znaleźć zwolenników tych parowych klusek.

Takie kluski można podawać ze śmietanką i cukrem, zrumienioną na masełku bułką tartą lub musem ze świeżych owoców z odrobiną cukru ;) Pycha!

Taki obiad to coś wspaniałego, chętnie bym go teraz zjadła ;)

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Zaczyn:
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
...

Przygotowanie

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podrośnie.

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Dodać jajka, szczyptę soli, olej i zaczyn. Całość raz...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 22 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2022-07-20
Monia

Uwielbiam je, to smak mojego dzieciństwa. Jadałam je ze zrumienioną bułką na maśle, pyszności - polecam spróbować taką wersję!

2017-08-11
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się, że smakowały :)

2017-08-04
DOROTA

dziekuje za przepis kluski na parze z jagodami palce lizac.Pozdrawiam.Eleonora.

Pozostało: 2