Kluski parowe, pampuchy, parowce, parowańce, buchty, pyzy drożdżowe, parzaki - w zależności od regionu mają one różną nazwę, ale my wiemy o jaki rodzaj klusek tutaj chodzi ;)
Mięciutkie, pulchniutkie kluseczki to smak naszego dzieciństwa...
Kluski na parze mają wielu amatorów. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, o czym może świadczyć ich popularność. Mogą być wykonane „bez niczego”, ale często serwowane są na obiad w „słodkiej formie” - mniam!
Jak uzyskać słodkie kluski parowe?? Najprościej nadziewać je słodkimi owocami, np. truskawkami albo jagodami. Nasza propozycja dotyczy czarnych jagód leśnych - pycha!
Te zdrowe i lekko słodkie owoce są często obecne w polskich kuchniach i cukierniach. Ponadto potrawy (kluski, naleśniki, pierogi), wypieki cukiernicze i lody, w których znajdują się czarne borówki (inna nazwa czarnych jagód), zwykle mają opinię smacznych oraz pożywnych dań i słodkości. Dlatego warto jak najczęściej pod różnymi postaciami podawać jagody do spożycia w sezonie jagodowym, który niestety jest krótki...
Takie kluski parowe to świetna propozycja na letni obiad. A dlaczego?? Bo dużo pracy przy nich nie ma - wręcz są dziecinnie proste, a można zjeść coś innego i lekkiego, niż te ciężkostrawne kotlety i inne różnego rodzaju mięsa, kaloryczne sosy itd.
Takie kluski świetnie smakują serwowane na świeżym powietrzu. Najbardziej zajadają się nimi dzieci, ale wśród dorosłych też można znaleźć zwolenników tych parowych klusek.
Takie kluski można podawać ze śmietanką i cukrem, zrumienioną na masełku bułką tartą lub musem ze świeżych owoców z odrobiną cukru ;) Pycha!
Taki obiad to coś wspaniałego, chętnie bym go teraz zjadła ;)
Smacznego.
Składniki

Przygotowanie
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podrośnie.
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną. Dodać jajka, szczyptę soli, olej i zaczyn. Całość raz...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Cieszę się, że smakowały :)
dziekuje za przepis kluski na parze z jagodami palce lizac.Pozdrawiam.Eleonora.
Z jagodami są najlepsze :)