Składniki
Na 10 porcji. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 10
Ciasto drożdżowe:
ok. 5 szklanek mąki pszennej
2,5 dag drożdży
... Przygotowanie
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Zrobić rozczyn, trochę mleka podgrzać, dodać do niego trochę cukru i mąki pszennej oraz całe pokruszone drożdże. Wymieszać (rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany, sosu). Gotowy rozczyn położyć w ciepłe miejsce (można przykryć ścierec...
Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 222 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Nie, nie dodaję tłuszczu do ciasta i nigdy nie dodawałam. Najczęściej używam mąki pszennej Dalachowskiej (w takiej żółtej torebce, najczęściej są 1 kg lub 5 kg). Do ciasta nie dodawałam jajek. Udanych klusek życzę i również pozdrawiam :)
cd. czy to ciasto to zupełnie bez jajek (żółtek)?
Proszę mi powiedzięć czy do ciasta nie dodaje Pani tłuszczu (masła lub oleju) i jaką użyć najlepiej mąkę?.Pozdrawiam.