Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :)

Często je piekę, ale tym razem postanowiłam ten przepis trochę zmienić ku lepszemu i zdrowszemu wypiekowi ;)

W tym cieście nie ma zwykłej mąki pszennej, proszku do pieczenia i jest mniej cukru, którego ilość zawsze można jeszcze zmniejszyć ;) Osoby będące na diecie i diabetycy całkowicie wyrzucają z tego przepisu cukier puder i cukier waniliowy, tylko dosypują trochę brzozowego cukru - 5-6 łyżek :)

Robiłam tak już wiele razy, karpatka się zawsze udawała, cieszyła się dużym powodzeniem i szybko ze stołu znikała :)

W tym roku gościła u mnie na Świątecznym stole - pycha!

Smacznej i udanej karpatki!

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
1 szklanka wody
12 dag masła
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 25 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:55 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Wodę zagotować z masłem, wsypać mąki i ucierać łyżką (prażąc około 5-6 minut), aż powstanie gęste ciasto. Do lekko ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć osobno (najlepiej łyżką), każ...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu
a także 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się