Karczek z mięsa wieprzowego jest często stosowany w kuchni. Robi się z niego steki, a po rozdrobnieniu kotlety mielone, można go dusić, a także gotować. Peklowana karkówka świetnie nadaje się na pieczeń oraz na kiełbasy. Tkanka mięsna karczku poprzerastana jest w różnym stopniu tłuszczem.

Przepis na karczek faszerowany, to jedna z możliwości przygotowania, poprzez duszenie, smacznego mięsa do kanapek, wystarczy pokroić go w plastry i położyć na chleb. Świetnie sprawdza się także jako zimna płyta i jako dodatek do sałatek lub drugiego dania.

Taki faszerowany karczek cieszy się popularnością również na świątecznych stołach. Jest rozchwytywany w Wielkanoc, jak również w Boże Narodzenie :) To bardzo aromatyczny kawał mięsa, pięknie pachnie i okazale się prezentuje!

Dobrze doprawiony przyprawami, stanowi uatrakcyjnienie codziennego menu.

Smacznego.

Składniki

Na 8 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
ok. 2 kg karczku wieprzowego
20 dag kabanosów wieprzowych
granulowany czosnek
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 30 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulow...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu
a także 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się