Karczek z mięsa wieprzowego jest często stosowany w kuchni. Robi się z niego steki, a po rozdrobnieniu kotlety mielone, można go dusić, a także gotować. Peklowana karkówka świetnie nadaje się na pieczeń oraz na kiełbasy. Tkanka mięsna karczku poprzerastana jest w różnym stopniu tłuszczem.
Przepis na karczek faszerowany, to jedna z możliwości przygotowania, poprzez duszenie, smacznego mięsa do kanapek, wystarczy pokroić go w plastry i położyć na chleb. Świetnie sprawdza się także jako zimna płyta i jako dodatek do sałatek lub drugiego dania.
Taki faszerowany karczek cieszy się popularnością również na świątecznych stołach. Jest rozchwytywany w Wielkanoc, jak również w Boże Narodzenie :) To bardzo aromatyczny kawał mięsa, pięknie pachnie i okazale się prezentuje!
Dobrze doprawiony przyprawami, stanowi uatrakcyjnienie codziennego menu.
Smacznego.
Składniki
kcal na porcję. SzczegółyPrzygotowanie
| Praca: | 30 minut |
| Gotowanie/pieczenie: | 2 godziny |
| Oczekiwanie: | 1 godzina |
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulow...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | W porcji (ok. 256 g) | ||
|---|---|---|---|
| Energia: | kcal |
kcal |
% GDA* |
| Białka: | g |
g |
% GDA* |
| Węglowodany: | g |
g |
% GDA* |
| Tłuszcze: | g |
g |
% GDA* |
| Cholesterol: | mg |
mg |
% ** |
sorry, jak dla mnie to takie danie na sile... chcialo sie zrobic cos nowego, wyszlo, ale troche bez sensu, dwa kabanosy zwiniete w plat szynki...
mialo wyjsc ciekawie, a wyszlo przecietnie...