Karczek z mięsa wieprzowego jest często stosowany w kuchni. Robi się z niego steki, a po rozdrobnieniu kotlety mielone, można go dusić, a także gotować. Peklowana karkówka świetnie nadaje się na pieczeń oraz na kiełbasy. Tkanka mięsna karczku poprzerastana jest w różnym stopniu tłuszczem.

Przepis na karczek faszerowany, to jedna z możliwości przygotowania, poprzez duszenie, smacznego mięsa do kanapek, wystarczy pokroić go w plastry i położyć na chleb. Świetnie sprawdza się także jako zimna płyta i jako dodatek do sałatek lub drugiego dania.

Taki faszerowany karczek cieszy się popularnością również na świątecznych stołach. Jest rozchwytywany w Wielkanoc, jak również w Boże Narodzenie :) To bardzo aromatyczny kawał mięsa, pięknie pachnie i okazale się prezentuje!

Dobrze doprawiony przyprawami, stanowi uatrakcyjnienie codziennego menu.

Smacznego.

Składniki

Na 8 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
ok. 2 kg karczku wieprzowego
20 dag kabanosów wieprzowych
granulowany czosnek
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 30 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulow...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu
a także 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 256  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-04-30
campari

sorry, jak dla mnie to takie danie na sile... chcialo sie zrobic cos nowego, wyszlo, ale troche bez sensu, dwa kabanosy zwiniete w plat szynki...

mialo wyjsc ciekawie, a wyszlo przecietnie...