Sezon na czarne, leśne jagody czyli czarne borówki trwa krótko... warto więc ten krótki czas wykorzystać i upiec ciasto z tymi pysznymi, słodkimi owocami lasu... mniam!
Podstawą, na której umieścimy masę śmietankową, wymieszaną z jagodami jest puszysty biszkopt z dodatkiem kakao.
Przepis na wykonanie kakaowego biszkoptu z masą śmietankową z jagodami, jest prosty i szybki. Nie ma tutaj nic trudnego i wszystko powinno się udać, nawet nowicjuszom ;)
Składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i łatwo dostępne. Poza sezonem problem może być tylko z czarnymi jagodami, ale od biedy można użyć innych owoców, np. czarnej porzeczki.
Wierzch tego jagodowego ciasta jest polany odpowiednio przygotowaną aromatyczną i słodką białą czekoladą, która nadaje charakteru temu wypiekowi...
Taka kompozycja smaków i aromatów daje naprawdę niezwykły efekt. Ciasto jest smakowite i świetne do kawy lub herbatki. Bardzo ładnie i efektownie prezentuje się na letnim stole, w ogrodzie - to super widok, i świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu. A dobrze schłodzone smakuje wybornie!
Tradycyjnie jak to w jagodowym ciachu, dominuje tutaj smak jagód, jednak biała czekolada pokrywająca masę śmietankową osłabia trochę jego intensywność...
To nowy pomysł na smaczne jagodowe ciasto na biszkopcie. Jest ono idealnym ciastem na lato i na wakacje.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao do ciast i pros...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |