Prezentujemy przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto kakaowe z masą budyniową o smaku waniliowym, na której rozłożono warstwę owocową z przepysznych i niezwykle zdrowych czarnych jagód... mniam :)
Ciasto kakaowe, a więc dominującym smakiem i zapachem będzie kakao, ale aromatu doda także budyń waniliowy, najważniejszy składnik białej masy, która jest wyłożona na ciasto. Górną część ciasta stanowią czarne jagody, pokryte startym na tarce brązowym ciastem kakaowym - hmm... ta całość brzmi niezwykle smakowicie :)
Po upieczeniu i przekrojeniu ciasta ujrzymy bardzo ciekawy widok: brązowy podkład, na nim biała warstwa budyniu, przechodząca delikatnie w ciemniejszą warstwę rozpuszczających się czarnych jagód i znowu brązowa, zewnętrzna, górna warstwa ciasta.
Zachęcamy do wykonania tego pysznego, warstwowego ciasta. Szczególnie w sezonie jagodowym warto o nim pamiętać i przynajmniej raz w roku na ten kruchy, kakaowy wypiek się skusić.
Ciasto jest idealne na niedzielny stół, jak i do herbatki lub kawy w zwykłe, robocze dni ;) Taki kawałek ciacha z jagodami osłodzi nam każde wakacyjne popołudnie, kiedy zmęczeni wrócimy z pracy...
Przepis na to ciasto jest dość szybki w wykonaniu i tani. Problemów raczej nic nam tu sprawić nie powinno, zatem do dzieła :)
Udanego wypieku i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do piecze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |