Coś pysznego i słodkiego dla miłośników galaretki :)

To warstwowe i kolorowe ciasto na każdą okazję. Jest wilgotne, mięciutkie i dlatego smakuje wszystkim. Te różne smakowe masy świetnie do siebie pasują.

Przezroczysty galaretkowy pasek nadaje ciastu uroku i całość pięknie się prezentuje. Oczywiście smak galaretki można zawsze zmienić ;) A latem w galaretce mile widziane będą kawałki ulubionych owoców, np. truskawek, poziomek, malin, brzoskwiń lub jagód.

Świetnie nadaje się na urodzinowe, imieninowe lub świąteczne ciasto :) Swoim wyglądem ozdobi każdy stół :)

Ciasto z czerwoną galaretką czyli dokładnie takie jak na zdjęciu - to nasza mikołajkowa wersja ciacha - czyli coś słodkiego dla Mikołaja :)

Ja poczęstowałam Go wczoraj tym ciachem, dostałam pochwałę i prezent na dodatek ;)

Bożonarodzeniowa wersja ciasta: galaretka agrestowa - zielona jak choinka - a do polewy czekoladowej dodajemy zmielony cynamon i goździki - cudnie pachnie :) Biszkopt można nasączyć rumem, a czekoladowe esy-floresy można jeszcze udekorować białymi śnieżkami :)

Wielkanocna wersja ciasta: galaretka cytrynowa - żółta jak kurczaki, a wierzch ciasta można polać białą polewą czekoladową i posypać żółtą posypką :) Masę jogurtową można wzbogacić jeszcze kilkoma łyżkami ajerkoniaku ;)

To ciasto jest po prostu wyjątkowe, dlatego warto się na niego skusić!

Smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Jasny biszkopt:
4 jajka
sól
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-serowa:
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 godziny i 55 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Praca:1 godzina i 30 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:3 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość...

Zostało jeszcze 90% treści przepisu oraz 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 149  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!