To kolejny, z niezliczonej ilości przepisów kulinarnych na jajka faszerowane. Nietuzinkowe połączenie jajka na twardo i wędzonego kurczaka. Prosty i szybki przepis na jajka faszerowane do wykonania nawet dla niewprawionego kucharza ;)

Po rozdrobnieniu wcześniej przygotowanego wędzonego kurczaka, kolejnym etapem przygotowania farszu do jajek jest usunięcie z ugotowanych jajek żółtek, rozdrobnienie ich i połączenie. Dodanie składników mających wpływ na smak i aromat potrawy, czyli przypraw oraz majonezu i wymieszaniu całości - to w zasadzie koniec wykonania farszu.

W przypadku jajek faszerowanych ważne jest gustowne i eleganckie przystrojenie potrawy. Ładnie wyglądające danie będzie ozdobą stołu i zapewne przyciągnie chętnych do skosztowania tej smacznej przystawki.

Smacznego jajka!

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
5 jajek
1 wędzone udko kurczaka (ok. 25 dag)
1 łyżka majonezu
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 25 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Wędzone udko obrać ze skóry i z kości, a następnie pokroić w małą kostkę.

Do miseczki przełożyć żółtko i wędzonego kurczaka. Dodać majonez, musztardę, sól i p...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7845 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 172  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-05-04
Dorota
Autor przepisu

To bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)

2011-05-04
Dominika

świetny przepis, wszystkim bardzo smakowało!

pozdrawiam