Możliwości wykorzystania jajek do przygotowania różnych potraw są praktycznie nieograniczone. Jajka mogą występować w przepisach kulinarnych w całości np. klops z jajkiem lub w kawałkach, pokrojone lub potarte najczęściej stanowią składnik sałatek lub past.

Jajka są też często samodzielnym daniem, najczęściej są to jajka faszerowane. Farsz może być warzywny, mięsny, rybny, praktycznie do jajek pasuje wiele produktów spożywczych.

Jajka faszerowane szczypiorkiem to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis kulinarny. Smaczny farsz wykonany jest z żółtka jajka gotowanego na twardo, rozdrobniony na tarce i połączony z drobno posiekanym szczypiorkiem. Majonez lub jogurt naturalny stanowi spoiwo farszu. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, należy przyprawić go ziołami, dodać sól i pieprz, który można zastąpić czarnuszką, która nie powoduje zakwaszenia farszu.

W wersji z jogurtem naturalnym jajka można spożywać w czasie stosowania diecie wysokobiałkowej.

Po odpowiednim udekorowaniu i podaniu ta smaczna przystawka stanowić będzie wiosenną ozdobę stołu np. w czasie Świąt Wielkanocnych.

Smacznego jajka!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
...

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić (trochę odłożyć do dekoracji).

Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do miseczki. Dod...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-04-07
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) Cieszę się, że smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)