Błyskawiczne, tanie i bardzo smaczne danie jajeczne. Wiadomo, przepisów na faszerowane jajka jest bardzo dużo... my przedstawiamy serową wersję :)
Gotujemy jajka, studzimy, obieramy, przekrawamy... i do żółtek dodajemy ser Feta, śmietanę oraz aromatyczne przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy. Tak przygotowane jajeczka wykładamy na talerz wyłożony liśćmi zielonej sałaty. Dodatkowo jajka ozdabiamy cząstkami pomidorów, a całość posypujemy bardzo zdrową rzeżuchą :)
To fajny pomysł na coś innego na śniadanie lub kolację. Takie jajeczka świetnie sprawdzają na różnych imprezach domowych (urodziny, imieniny, chrzciny, roczek, Andrzejki, Sylwester).
Takie jajka to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. A właśnie te faszerowane cieszą się powodzeniem i dlatego błyskawicznie znikają ze stołu ;) Te faszerowane serem Feta są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednym... ;) Śmiało można je podać na wielkanocne śniadanie :)
Smacznego jajka!
Składniki
Przygotowanie
Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować od momentu zagotowania 8 minut. Następnie zalać zimną wodą, ostudzić, obrać i opłukać.
Jajka przekroić na połowę i wyciągnąć z nich żółtka. Do miseczki przełożyć ser Feta i żółtka. Dodać śmi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Mmm... to może być dobre - dziękuję ślicznie :)
Jajka faszerowane w skorupkach pieczarkami i natką pietruszki smażone na masełku :)