To ciasto to fajny pomysł na połączenie soczystych jabłuszek i bardzo zdrowych orzechów włoskich. To po prostu świetny jesienny wypiek!
Kruche ciasto z dodatkiem zdrowej żytnej, pełnoziarnistej mąki, a na nim słodkie i soczyste jabłuszka, potem orzechy włoskie z dodatkiem aromatycznego cynamonu, fajna orzechowa beza, i na koniec jeszcze trochę startego kruchego ciasta, a po upieczeniu i najlepiej tuż przed podaniem nasze ciacho obsypujemy słodkim pudrem - mniam :)
To ciasto jest idealne na każdą okazję - i na urodziny i do zwykłej kawusi... To coś dobrego dla miłośników orzechów włoskich.
To inny pomysł na ciasto z jabłkami, bo gdy znudzi nam się już tradycyjna szarlotka, albo chcemy sobie odmienić nasze jabłeczniki, to można skorzystać właśnie z tego sprawdzonego przepisu! U nas sukces gwarantowany - wypiek udany :)
Jabłecznik uda się na pewno, a miłośnicy czekolady mogą go jeszcze oblać dużą ilością chrupiącej polewy czekoladowej... pycha! W sezonie zimowym można do polewy czekoladowej dodać mielony cynamon i goździki - to taka rozgrzewająca i świąteczna wersja ciasta. To smakowite ciasto - pełne jabłek i orzechów jest idealne na Boże Narodzenie i na Sylwestra!
Jesienią, jeśli macie dużo jabłuszek i dużo orzechów włoskich, to śmiało można się skusić na taki smakowity wypiek - smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 55 minut |
Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 90 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |