Wrzesień to miesiąc, w którym cała Polska wyrusza do lasu na grzyby. W kuchni cenione są głównie za smak. Mogą stanowić samodzielne potrawy lub być ich częścią. Są doskonałą przystawką, świetnie potrafią urozmaicić każdy posiłek.
Uważa się, że wartość odżywcza grzybów jest niewielka, w prawie 90% zbudowane są z wody, ale nie jest to do końca prawdą, ponieważ sucha masa zawiera duże ilości białka, stąd nazywa się je coraz częściej „leśnym mięsem”.
Marynowane grzyby pozwalają na delektowanie się tym przysmakiem przez cały rok. Przepis na grzyby marynowane podany poniżej jest uniwersalny, dokładnie opisuje poszczególne czynności, które należy wykonać, aby otrzymać doskonałą potrawę.
Ja najczęściej marynuję podgrzybki, które w mojej okolicy są bardzo popularne.
Podgrzybki marynowane według tego przepisu są naprawdę świetne! :)
Warto zwrócić uwagę na to, że grzybów nie powinno się podawać małym dzieciom, ponieważ są ciężkostrawne... Pamiętajcie o tym!
Składniki
Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.
Do czystych i s...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Apetycznie wyglądają te małe grzybki :) I pyszne są! Robiłam je w tamtym roku, a później dodawałam do sałatki jarzynowej, tak jak kiedyś moja babcia - pyszności - sałatka palce lizać ;) W tym roku zrobię więcej takich słoiczków :)) Takie grzybki prosto ze słoiczka są też fajnym dodatkiem do kanapek.
Co roku robię grzybki na zimę z tego przepisu, są rewelacyjne - zajadam y się nimi potem całą zimę - mniam :)
ja też nie pasteryzuję