Grzyby w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. Przyznam, że bardzo ciekawy, i przypadł mi do gustu, bo grzybki w tej zalewie apetycznie się prezentują.
Przy nadmiarze grzybów, po suszeniu i mrożeniu można skusić się na takie w słoiku, w solance. Zwłaszcza, że pracy przy nich za dużo nie ma ;)
Są idealne na zimę :)
Po otwarciu słoika, grzyby przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, aby wypłukać tę słoną wodę. Wyglądają i smakują jak świeże!
Idealnie nadają się do sosu, do zupy, do jajecznicy, do bigosu, do gołąbków, do kotletów - mniam ;) Smacznych możliwości jest wiele ;)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać sól, ocet, razem wymieszać i przełożyć grzyby. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić, przelać zimą...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |