Grzyby w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. Przyznam, że bardzo ciekawy, i przypadł mi do gustu, bo grzybki w tej zalewie apetycznie się prezentują.

Przy nadmiarze grzybów, po suszeniu i mrożeniu można skusić się na takie w słoiku, w solance. Zwłaszcza, że pracy przy nich za dużo nie ma ;)

Są idealne na zimę :)

Po otwarciu słoika, grzyby przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, aby wypłukać tę słoną wodę. Wyglądają i smakują jak świeże!

Idealnie nadają się do sosu, do zupy, do jajecznicy, do bigosu, do gołąbków, do kotletów - mniam ;) Smacznych możliwości jest wiele ;)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
45 dag grzybów leśnych
Zalewa:
...

Przygotowanie

Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać sól, ocet, razem wymieszać i przełożyć grzyby. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić, przelać zimą...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7747 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się