Składniki
Na 2 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 2
ok. 1 kg (podłużnych) ziemniaków
cukier
... Przygotowanie
Gotowe za 30 minut (w tym 20 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w długie słupki. Wrzucić je na chwilkę do zimnej osłodzonej wody. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Olej nagrzać i do gorącego oleju wrzucić frytki. Po około 1 minucie wyjąć frytki z oleju....
Zostało jeszcze 70% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 500 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
No to właśnie jest taki tajemniczy sposób, aby frytki podczas smażenia piły jak najmniej tłuszczu. Ta przednia "słodka kąpiel" jest im w tym celu potrzebna ;) Zachęcam do wypróbowania tej metody i życzę smacznego :)
Ja robię we frytownicy, po kilku minutach smażenia wyjmuję koszyk na minutę i znowu zanurzam w oleju. Szybciej wtedy brązowieją.
zapewne gotowe,mrożone frytki są dobre,szczególnie karbowane,ale wiadomo,że jednak zdrowsze są takie,które robimy samodzielnie,takie smakują całkiem nieźle :)