Składniki

Na 2 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 2
ok. 1 kg (podłużnych) ziemniaków
cukier
...

Przygotowanie

Gotowe za 30 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w długie słupki. Wrzucić je na chwilkę do zimnej osłodzonej wody. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Olej nagrzać i do gorącego oleju wrzucić frytki. Po około 1 minucie wyjąć frytki z oleju....

Zostało jeszcze 70% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 500  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (30)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-10-24
Dorota
Autor przepisu

No to właśnie jest taki tajemniczy sposób, aby frytki podczas smażenia piły jak najmniej tłuszczu. Ta przednia "słodka kąpiel" jest im w tym celu potrzebna ;) Zachęcam do wypróbowania tej metody i życzę smacznego :)

2011-01-02
aldi

Ja robię we frytownicy, po kilku minutach smażenia wyjmuję koszyk na minutę i znowu zanurzam w oleju. Szybciej wtedy brązowieją.

2010-12-02
Justyna

zapewne gotowe,mrożone frytki są dobre,szczególnie karbowane,ale wiadomo,że jednak zdrowsze są takie,które robimy samodzielnie,takie smakują całkiem nieźle :)

Pozostało: 27