Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :)
Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa... mmm to brzmi pysznie :)
Takie słoiczki z owocową zawartością warto mieć w swojej spiżarni. A można je zrobić w bardzo prosty i dosyć szybki sposób, i to bez żadnych sztucznych dodatków... Specjalnych umiejętności kulinarnych przy tym dżemie nie potrzeba ;)
Taka domowa konfitura jest wspaniałym dodatkiem do naleśników, tostów, świeżych bułeczek, suchych wafli, biszkopcików... Jest też idealna do przekładania mazurków, pierników, tortów i innych ciast.
Słoiczki z tym aromatycznym morelowym dżemem przywołują wspomnienia minionego, gorącego i jakże upalnego lata!
Śmiało można się częstować przepisem :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 2 godziny |
Morele umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Świeżego ananasa obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do moreli razem z cukrem i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |