Dip to rodzaj gęstego, aromatycznego i pikantnego sosu podawanego na zimno. Sos może być przygotowywany na bazie śmietany, jogurtu, twarogu lub majonezu. Charakterystyczny aromat otrzymuje się w wyniku dodania do wymienionych składników przypraw, ziół, marynat oraz warzyw i owoców.
Zimny sos czyli dip dodany do potraw np. mięsnych, ryb czy warzyw zmienia zdecydowanie ich właściwości smakowe oraz zapachowe
Podany tutaj przepis na dip, którego podstawę stanowi jogurt, a dodatek aromatyczny kiszone ogórki, dobrze komponuje się z potrawami przygotowywanymi na grillu.
Można go również dodawać do potraw przygotowywanych w sposób tradycyjny w kuchni. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Ogórki kiszone zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z soku i przeł...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 31 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
ja jeszcze dodalabym czosnek i troche cukru do smaku =gwarantuje ze pychotka!!!!!