Przepisów na ciasto z tymi popularnymi owocami jest mnóstwo...
Poziomka truskawka, bo taka jest cała nazwa tej rośliny, może być spożywana na surowo, jak również w postaci przetworzonej na dżem czy kompot. Truskawka dostępna jest przez cały rok w postaci zamrożonej. Taka truskawka doskonale sprawdza się jako owoc do różnego rodzaju ciast owocowych, nawet poza sezonem. A w sezonie najlepsze do ciasta są oczywiście słodkie, pełne słońca świeże truskaweczki - mniam!
Tutaj mamy prosty przepis na ciasto z truskawkami na maślankowym spodzie. Jest ono bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Smaczne ciasto w połączeniu z truskawkami oraz migdałami daje ciekawy smak, ponadto można go spokojnie jeść nawet podczas stosowania diety odchudzającej.
Udanego wypieku życzę i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać kwaśne mleko, mąkę pszenną, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i raze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 52 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
A co tu jest dietetycznego? Mnóstwo masła, większość to biała mąka, dużo cukru, też białego prawdopodobnie... dietetyczne, bo 1/5 mąki jest gryczana? to chyba trochę za mało, żeby określać całe ciasto mianem dietetycznego ;)