Ten przepis na szarlotkę można polecić dla tych, którzy lubią jabłka pieczone z cynamonem. To jak gdyby wzbogacona wersja tych jabłek. Wzbogacona, jednak nie na tyle, aby straciła swoje walory dietetyczne. Wręcz odwrotnie.
Zastosowane w tym wypieku produkty to: mąka orkiszowa pełnoziarnista oraz cukier trzcinowy zdecydowanie pozwalają na zajadanie się tym ciastem przez osoby dbające o linię i będące na diecie.
Szarlotka wymaga trochę pracy, ale jej efekty są bardzo pozytywne. Ciasto przyjemnie pachnie jak się piecze, i jest wyborne w smaku. To coś innego dla miłośników ciast i jabłek, ale w zdrowszej odsłonie ;) Szarlotka light!
Polecamy i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 55 minut |
Do miski przesypać mąkę z orkiszu. Dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia na około 60 minut. Dużą tortownicę o średnicy ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 68 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |