Przedstawiam Wam dosyć nietypowy przepis na piękny kawałek schabu.
Umyty i osuszony schab wkładamy do specjalnie przygotowanej gorącej zalewy. Gotujemy w niej TYLKO 5 minut, potem studzimy i wynosimy w zimne miejsce - i tak przez 3 DNI :)
Powiem Wam, że trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak długo moczyć mięso? ;) Ale zaryzykowałam, i powiem Wam, że było warto! :)
Przepis jest dosyć ciekawy, prosty i wbrew pozorom szybki. Bardzo mało pracy przy nim jest do wykonania, tylko 5 minut gotowania i potem dłuuugie studzenie. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że tam w lodówce czeka mięso i codziennie należy go zagotować i bardzo krotko pogotować - nie zapominamy o tym ;)
Schabik wychodzi cudny. Jest idealny na każdy świąteczny stół - a zwłaszcza na Wielkanoc! Świetni komponuje się z chrzanem, ale też z sosem chrzanowym czosnkowym lub ziołowym - mniam :)
Cieszy się on dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach (urodzinach, Andrzejkach, Sylwestrze).
Jest świetny do kanapek, ale także jako chude mięsko na obiad - dla osób będących na diecie (zdrowotnej, odchudzającej).
Jest to najdelikatniejszy schab jaki jadłam - jest po prostu rewelacyjny! To czyste i smaczne mięso bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków do zrobienia we własnym domu.
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 5 minut |
Schab opłukać, osuszyć i można związać grubą nitką.
Do dużego garnka wlać wodę. Dodać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu, liście laurowe, musztardę, majonez, cukier trzcinowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól or...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 202 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Dziękuję za ciekawą i sprawdzoną propozycję na pyszne mięsko - na kanapki i nie tylko ;) Pozdrawiam :)
Przepis okroilam max., daje do zimnej wody liście laurowe,ziele angielskie ,majeranek i łyżkę soli (max.zminimalizowalam sol] , czosnek ewentualnie kolendrę w ziarenkach.Schab wkładam do też zalewy ,która musi sięgać na 2 palce nad mięso, podgrzewam az do zagotowania ,gotuje 10 minut na malym ogniu.Odstawiam na bok do wystygniecia.Po wystygnięciu tego samego dnia lub na drugi dzień doprowadzamy w tej samej wodzie do zagotowania przez 2 minuty .Schab jest pyszny ,wilgotny ,pachnący czosnkiem.
Robię taki,ale daję więcej soli-1/3 szklanki i nie jest zbyt słony