Taki smak duszonej marchewki pamiętam z dzieciństwa i... lubię ją do dzisiaj :)

Taka marchewka jest smaczna, zdrowa i delikatna w smaku. Do tego miękka i soczysta - po prostu rozpływa się w ustach.

Dużo pracy przy niej nie ma, jedynie trzeba ją obrać i zetrzeć - ale tutaj najlepiej mechanicznie - bo wtedy oszczędzimy swój czas i ręce ;)

Jeśli przejadły Wam się już surowe, twarde i ostre surówki, to polecam marchewkę na ciepło i słodko!

To idealny dodatek obiadowy dla naszych dzieci. Jest niedrogi i nieskomplikowany do zrobienia, więc warto się na niego skusić. Z tych proporcji wychodzi dużo marchewki, szczególnie na początku jak trzemy to widzimy ile jej jest, ale spokojnie - ona podczas duszenia o połowę nam się zmniejszy. Ale śmiało można zrobić z połowy porcji, bądź z całej i dodatek obiadowy mamy na dwa dni, nic dłużej, bo marchewka jest tak smaczna, że każdy tylko podchodzi po dokładkę ;)

Taka marchewka stanowi świetny dodatek obiadowy o każdej porze roku - ale oczywiście najsmaczniejsza jest latem i jesienią z młodych marchewek, ze świeżego zbioru.

Duszona marchewka znakomicie komponuje się z ziemniaczkami i kotlecikami - np. mielonym lub schabowym, super smakuje również z sadzonym jajkiem - to taki doskonały piątkowy obiad, ale równie dobrze pasuje do smażonej rybki.

Miłośnicy marchewek mogą skusić się na marchewkę, ale w nieco innej odsłonie - miększej i cieplejszej ;)

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 ½ kg marchwi (waga po obraniu)
700 ml wody
sól (himalajska)
...

Przygotowanie

Marchewkę obrać ze skórki, opukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka lub rondla i wlać wodę. Posolić, wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem prz...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-04-05
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) Można by ją zastąpić gryczaną lub kukurydzianą - smacznego :)

2018-04-04
Iza

Przepis wydaje sie ciekawy tylko czym powinni zastąpić mąkę przenną osoby które nie mają nietolerancję glutenu?