Dynia + marchewka + słodka śmietanka + polewa czekoladowa + orzeszki = cudne połączenie :) To fajny i sprawdzony pomysł na jesienny wypiek!
Wbrew pozorom jest to łatwe ciasto z puszystą śmietankową masą. Spód tego ciasta jest trochę nietypowy, bo z marchewką i dynią, na to upieczone i ostudzone ciasto wykładamy słodką śmietankową masę, rozkładamy herbatniki, potem polewamy dużą ilością polewy, która po ostudzeniu będzie bardzo chrupiąca i posypujemy zrumienionymi orzeszkami ziemnymi... mniam :)
Na koniec musimy uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi odpocząć w lodówce - najlepiej 24 godziny, no i potem.... upragniona degustacja - mmm.... ciasto przepyszne - po prostu rozpływa się w ustach.
Jest idealne na każde przyjęcie, ale i na Święta :) U mnie miało swój debiut na urodzinowym stole i.... zniknęło bardzo szybko! aaaaa i oczywiście każdy pytał o przepis ;)
Zatem udanego wypieku i smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 2 godziny |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie odcisnąć z soku. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Nastę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 94 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |