Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko. Kto je pierwszy raz widzi też myśli, że to sadzone jajko... ;)
Ciasto wygląda rozkosznie i kusząco! Latem śmiało można sięgać po świeże owoce, a zimną wiadomo z puszki.... Jeśli mamy taką ochotę to można użyć tutaj różnych owoców, a jeśli nie mamy słodkiego syropu to wodę słodzimy lub używamy słodkiej krystalicznej galaretki. Może użycie galaretki będzie najwygodniejsze, ale jakby ktoś akurat nie miał takiej galaretki to zawsze może ratować się cukrem i żelatyną ;) Sprawdziłam to dla Was, wszystko się zsiada i dobrze razem smakuje!
To ciacho fajnie też prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Jest w temacie jak na jajeczne Święta przystało ;)
Polecam życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie formy rozłożyć krakersy.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Ser zmiksować z cukrem...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 111 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Sam przepis na ciacho jest bardzo dobry, a to jakie słodkie lubimy ciacha, to już rzecz gustu. Przepis zawsze można zmienić, zwłaszcza jak sami go przygotowujemy, i widzimy, że masa dla nas nie jest słodka, to dosładzamy i po problemie ;) Faktycznie o dosładzaniu lub o użyciu słodkiej krystalicznej galaretki napisałam tylko w opisie przepisu (na stronie u góry), a już w samych składnikach i w przygotowaniu o tym nie wspomniałam, upsss.... przepraszam, już to poprawiam ;) Pozdrawiam! :)
8 łyżek cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego to stanowczo za mało. A galaretka -syrop z puszki to jakieś 400 ml i to dopełniamy do 1 litra. W efekcie galaretka na wierzchu jest bez smaku, rozwodniona i również nie słodka. Szkoda, że zrobiłam, bo zmarnowałam składniki. Widziałam podobny przepis, ale na kupowanych galaretkach, a nie na żelatynie. I tamten może być dobry. Ciasta z tego przepisu nie polecam.