Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko. Kto je pierwszy raz widzi też myśli, że to sadzone jajko... ;)
Ciasto wygląda rozkosznie i kusząco! Latem śmiało można sięgać po świeże owoce, a zimną wiadomo z puszki.... Jeśli mamy taką ochotę to można użyć tutaj różnych owoców, a jeśli nie mamy słodkiego syropu to wodę słodzimy lub używamy słodkiej krystalicznej galaretki. Może użycie galaretki będzie najwygodniejsze, ale jakby ktoś akurat nie miał takiej galaretki to zawsze może ratować się cukrem i żelatyną ;) Sprawdziłam to dla Was, wszystko się zsiada i dobrze razem smakuje!
To ciacho fajnie też prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Jest w temacie jak na jajeczne Święta przystało ;)
Polecam życzę smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie formy rozłożyć krakersy.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Ser zmiksować z cukrem...
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Aby rozpocząć 7-dniowy darmowy test wystarczy podać adres email i hasło lub zalogować się poprzez Facebook lub konto Google.
zadowolenia
Jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 111 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Sam przepis na ciacho jest bardzo dobry, a to jakie słodkie lubimy ciacha, to już rzecz gustu. Przepis zawsze można zmienić, zwłaszcza jak sami go przygotowujemy, i widzimy, że masa dla nas nie jest słodka, to dosładzamy i po problemie ;) Faktycznie o dosładzaniu lub o użyciu słodkiej krystalicznej galaretki napisałam tylko w opisie przepisu (na stronie u góry), a już w samych składnikach i w przygotowaniu o tym nie wspomniałam, upsss.... przepraszam, już to poprawiam ;) Pozdrawiam! :)
8 łyżek cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego to stanowczo za mało. A galaretka -syrop z puszki to jakieś 400 ml i to dopełniamy do 1 litra. W efekcie galaretka na wierzchu jest bez smaku, rozwodniona i również nie słodka. Szkoda, że zrobiłam, bo zmarnowałam składniki. Widziałam podobny przepis, ale na kupowanych galaretkach, a nie na żelatynie. I tamten może być dobry. Ciasta z tego przepisu nie polecam.