To bardzo dobra sałatka śledziowa, która cieszy się dużą popularnością w okresie Świąt Wielkanocnych.
Warto tutaj pamiętać o składnikach dobrej jakości. Śledź w oleju powinien być delikatny, miękki i smaczny, rozpływający się w ustach. Jabłka skropione sokiem z cytryny i kawałki ogórka konserwowego połączone z pokrojonymi śledziami stanowią trzon sałatki. Dodając wymienione w przepisie na sałatkę: cebulę, jajka, majonez oraz przyprawy do smaku otrzymujemy wyśmienitą potrawę, która zadowoli smakoszy, szczególnie wielbicieli śledzi w oleju.
Podając na świąteczny stół to atrakcyjne danie zyskamy zapewne nowych wielbicieli naszego talentu kulinarnego.
Smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Matiasy zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać sok z cytryny...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 183 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Bo takie jajka inaczej smakują, "pachną" Wielkanocą :) Ale nie jest to konieczne, można je również ugotować w zwykłej wodzie, tak jak zawsze ;) Pozdrawiam i Wesołego Alleluja! :)