Przepis znalazłam w internecie, na szwedzkiej stronie, bo chciałam mieć prawdziwe bułki Graham.
Moje bułki zamrażam po ostudzeniu. Wystarczy 30 minut, by po odmrożeniu jeść ze smakiem. Są przepyszne, chociaż tak nie wyglądają na zdjęciach.
Mąka Graham to specyficzna mąka i nie da się jej zastąpić żadną mąką razową. Jest inaczej mielona.
Składa się z bielma, zarodka i otrębów.
Z bielma powstaje biała mąka i jest drobno mielona, do której dodaje się grubo zmielone zarodki i otręby.
W mące razowej miele się grubo całe ziarna.
Dlatego bułki „ grahamki” z mąki razowej nigdy nie będą takie smaczne, jak te z mąki Graham. No i nie będą grahamkami.
Składniki
Przygotowanie
Wymieszać zakwas wodę i mąkę chlebową w misce, owinąć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, aż ciasto się uaktywni.
Wymieszać sól morską z koprem włoskim, anyżem i lnem. Dodać sól z przyprawami i po trochu dodawać o...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.