Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Zakwas:
1 1/2 szklanki mąki żytniej (może być typu ŻUREK)
1 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
20 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
...

Przygotowanie

Z tej porcji zakwasu wyjdą 2 bochenki.

Wykonanie zakwasu: Wszystkie składniki wymieszać najlepiej w glinianym naczyniu i odstawić w cieple miejsce na 24 godz.

Wykonanie chleba: Wszystkie składniki na chleb dokładnie wyrobić - można ...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu
a także 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7835 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (6)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-04-30
Małgorzata.P.

Polecam, pyszny. Smakował całej mojej rodzince.

2010-11-22
wienia03

Chleb z tego przepisu wychodzi pyszny,piekłam kilkakrotnie i zawsze się udało.Gorąco Pozdrawiam.

2009-11-25
bernadka

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy aż na 6-7 godz?czy to ciasto nie \"wykipi\" z foremek?Mam straszna ochotę zrobić ten chlebek.Pozdrawiam

Pozostało: 3