Przepis znalazłam w internecie, na szwedzkiej stronie, bo chciałam mieć prawdziwe bułki Graham.

Moje bułki zamrażam po ostudzeniu. Wystarczy 30 minut, by po odmrożeniu jeść ze smakiem. Są przepyszne, chociaż tak nie wyglądają na zdjęciach.

Mąka Graham to specyficzna mąka i nie da się jej zastąpić żadną mąką razową. Jest inaczej mielona.

Składa się z bielma, zarodka i otrębów.

Z bielma powstaje biała mąka i jest drobno mielona, do której dodaje się grubo zmielone zarodki i otręby.

W mące razowej miele się grubo całe ziarna.

Dlatego bułki „ grahamki” z mąki razowej nigdy nie będą takie smaczne, jak te z mąki Graham. No i nie będą grahamkami.

Składniki

Dzień pierwszy
110 g aktywnego zakwasu żytniego
440 g przegotowanej i ostudzonej wody
200 g mąki chlebowej (typ 750)
...

Przygotowanie

Wymieszać zakwas wodę i mąkę chlebową w misce, owinąć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, aż ciasto się uaktywni.

Wymieszać sól morską z koprem włoskim, anyżem i lnem. Dodać sól z przyprawami i po trochu dodawać o...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych dla tego przepisu są w tej chwili niedostępne. Sprawdź ponownie za jakiś czas.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!