Przepis znalazłam w internecie, na szwedzkiej stronie, bo chciałam mieć prawdziwe bułki Graham.

Moje bułki zamrażam po ostudzeniu. Wystarczy 30 minut, by po odmrożeniu jeść ze smakiem. Są przepyszne, chociaż tak nie wyglądają na zdjęciach.

Mąka Graham to specyficzna mąka i nie da się jej zastąpić żadną mąką razową. Jest inaczej mielona.

Składa się z bielma, zarodka i otrębów.

Z bielma powstaje biała mąka i jest drobno mielona, do której dodaje się grubo zmielone zarodki i otręby.

W mące razowej miele się grubo całe ziarna.

Dlatego bułki „ grahamki” z mąki razowej nigdy nie będą takie smaczne, jak te z mąki Graham. No i nie będą grahamkami.

Składniki

Dzień pierwszy
110 g aktywnego zakwasu żytniego
440 g przegotowanej i ostudzonej wody
200 g mąki chlebowej (typ 750)
...

Przygotowanie

Wymieszać zakwas wodę i mąkę chlebową w misce, owinąć miskę folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, aż ciasto się uaktywni.

Wymieszać sól morską z koprem włoskim, anyżem i lnem. Dodać sól z przyprawami i po trochu dodawać o...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu
a także 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7803 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się