Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 5 minut (w tym 1 godzina pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarch 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze...
Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 86 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Cieszę się, że ciasto się udało. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Białka najlepiej ubić ze szczyptą soli, na sztywną masę, następnie należy dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Na sam koniec należy wsypać kokos i delikatnie wymieszać (można łyżką). Taką bezę można też wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (a samą formę przed rozłożeniem papieru do pieczenia można w kilku miejscach posmarować tłuszczem - np. margaryną, żeby papier nie odchodził od formy, nie ruszał się). Potem włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec. Lekko ostudzić, bezę odwrócić i zdjąć papier do pieczenia. A jak beza nie chciała odejść od folii aluminiowej to może była jeszcze nie upieczona lub folia nie była dobrze wysmarowana tłuszczem.
Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)