Prosty przepis na słodką, apetyczną babkę z kawową nutką i mlecznym lukrem :)
Ten wypiek to nic innego jak kawa i ciastko w jednym ;) Brzmi kusząco, prawda?? ;)
Miłośnicy kawy mogą się śmiało skusić na wypiek z jej dodatkiem. Smak kawy jest tutaj wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. A sama babeczka nie jest sucha, lecz wilgotna, dosyć zwarta i rozpływa się w ustach ;)
Warto dodać też, że ta babka długo zachowuje swoją świeżość. Także śmiało możemy mieć swój pewny i dobry wypiek na dłużej do kawki, herbatki lub kakao.
Jest ona idealna do niedzielnej kawusi, ale i nie tylko... bo jeśli nagle przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, to warto sięgnąć po ten przepis na babkę!
Na Świątecznym stole też okazale się prezentuje :) A smakoszom kawy to na pewno zasmakuje!
W tej babeczce zasmakowały się również osoby, które za kawą zbytnio nie przepadają...
Zapraszam więc na smaczną i aromatyczną babkę kawową. Życząc smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Kawę mieloną wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić do ostudzenia, a następnie odcedzić od fusów np. za pomocą filtra do kawy.
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |