Wielkanocna, cytrynowa baba - na Wielkanoc musi być! A ta jest wspaniała i mocno cytrynowa :)
Ten przepis na babeczkę jest bardzo prosty, a sama babeczka zawsze się udaje. Pięknie rośnie, nie opada wcale, a jak przyjemnie pachnie w domu jak się piecze - koniecznie sprawdźcie!
Po upieczeniu babkę lukrujemy i dowolnie dekorujemy. Ja delikatnie posypałam ją otartą skórką z cytryny, ale można też czekoladą, zrumienionymi płatkami migdałów, kolorowymi bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy, cytryny, wiórkami kokosu, prażonymi orzechami, słonecznikiem... jak widać możliwości jest wiele - do koloru, do wyboru :)
Ta cytrynowa baba pięknie prezentuje się na Świątecznym stole wśród innych świątecznych wypieków. Ona jest królową Świąt Wielkanocnych :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznych, kolorowych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoski...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 87 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
bardzo mi się podoba ... ;-)