oraz wszystkie 7849 przepisów, 1497 porad oraz 368 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Znajdź przepisy łatwo i szybko
Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???
Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam
W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz
Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email
Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Aby rozpocząć 7-dniowy darmowy test wystarczy podać adres email i hasło lub zalogować się poprzez Facebook lub konto Google.
zadowolenia
Jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Darmowy test trwa 7 dni. Otrzymasz pełny dostęp do całej treści. Bez żadnych zobowiązań, wystarczy adres email. Możesz także zarejestrować się przez konto Facebook lub Google. Następnie możesz wykupić dostęp od 10,75 zł miesięcznie. Cena zależy od czasu trwania abonamentu.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem Przelewy24) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.
Stosuję 35 g soli na 1 litr wody źródlanej zimnej,kupuję ją w dużych 5 litrowych baniakach, kiszenie odbywa się w wówczas w naturalnych warunkach, nie gotuję wody ani jej nie podgrzewam, dokładnie rozpuszczam sól niejodowaną w zimnej wodzie, ta ilość soli jest dla mnie odpowiednia , ogórki są odpowiednio słone, nie używam łyżki do odmierzania soli, przez pierwsze 5 dni nakrywam słoiki aby nie było dostępu światła, ponieważ kwas mlekowy powstaje w warunkach beztlenowych bez dostępu światła w tem. do 20 st. C, po tym czasie wynoszę do piwnicy. Bezwzględnym warunkiem udanych przetworów jest czystość ogórków, nakrętek i słoików,aby niepożądane bakterie i grzyby nie utrudniały wytwarzania kwasu mlekowego, ogórki muszą być b.świeże, bez nawozów, namoczone na ok. 0,5 godziny przed kwaszeniem. dokładnie wymyte.
Takie są moje wieloletnie doświadczenia udanych przetworów z ogórków kiszonych.
ja ogórki robię tak zwyczajnie...przegotowana i przestudzona woda na jeden litr kopiasta łyżka soli niejodowanej,koper,czosnek,chrzan i pakuję to do plastikowych pojemników po pięciolitrowej wodzie i na sznurkach wpuszczam do studni.Uwierzcie mi ze lepszych ogórków nie ma a to dlatego ze tam mają stałą temperaturę.Polecam!
Ażeby ogóreczki się udały - to wszystko zależy od ogórków. Muszą być twarde, po prostu świeże. Miękkich nie ma co kisić bo z góry będą kapciowate. Czosnek, koper, chrzan- korzeń i liście z wiśni - te cztery przyprawy + woda przegotowana /ciepła/ z solą i ogóreczki są wykwintne. Smacznego !