Orkisz znany był już w starożytności. Wtedy to był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Uważano bowiem, że wzmacnia organizm, dodaje siły i witalności. Dziś wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a to dlatego, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm.

Co to jest?

Orkisz to wysokogatunkowy gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Pszenica orkisz nazywana jest również szpelcem. Charakteryzuje się dużą...

Zostało jeszcze 95% treści artykułu.
Pozostała część tego artykułu
oraz wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.

Darmowy test trwa 7 dni. Otrzymasz pełny dostęp do całej treści. Bez żadnych zobowiązań, wystarczy adres email. Możesz także zarejestrować się przez konto Facebook lub Google. Następnie możesz wykupić dostęp od 10,75 zł miesięcznie. Cena zależy od czasu trwania abonamentu.

Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem Przelewy24) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-09-03
Kasia O

Droga Pani poprosze, o taki sprawdzony przepis na chleb orkiszowy.Pozdrawiam

2012-09-02
Jadwiga

Dziś upiekłam chleb orkiszowy. Artykuł bardzo pomocny i ciekawy, dziękuję za te wszystkie informacje.