Kania to popularny grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych, znany również jako czubajka kania. W Polsce występuje na terenie całego kraju, od lipca do października - listopada. Zarówno kapelusz jak i nóżka są jadalne, jednak w kuchni najczęściej zastosowanie znajduje kapelusz. Można je przyrządzać na różne sposoby, najczęściej są smażone i marynowane, często łączone z innymi produktami. Kanie nadają się również do suszenia i tutaj można również wykorzystać nóżki tych grzybów. Innym sposobem na dłuższe przechowywanie tych grzybów jest ich zamrożenie.
Zasady bezpieczeństwa Ponieważ są to grzyby, który mogą budzić pewne emocje, z powodu podobieństwa do muchomora sromotnikowego, wart...
Zostało jeszcze 92% treści artykułu.
Pozostała część tego artykułu
oraz wszystkie 7843 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.

Darmowy test trwa 7 dni. Otrzymasz pełny dostęp do całej treści. Bez żadnych zobowiązań, wystarczy adres email. Możesz także zarejestrować się przez konto Facebook lub Google. Następnie możesz wykupić dostęp od 10,75 zł miesięcznie. Cena zależy od czasu trwania abonamentu.

Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem Przelewy24) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!