Prosty przepis na najzwyklejszą sałatkę ogórkową...
To po prostu plasterki ogórków zamoczone w solance, a po dokładnym odciśnięciu przekłada się je do słoików, dodaje przyprawy i zalewa zalewą. Potem pasteryzacja i odpoczynek w chłodnej piwnicy, aż... do zimy ;)
Ta sałatka jest idealna do potraw w sezonie jesienno-zimowym. Pasuje do wszystkiego :)
Dlatego kilka takich słoiczków warto mieć w zapasie w swojej spiżarni , bo z nimi łatwiej i szybciej przygotowuje się obiad, bo już o dodatek obiadowy nie trzeba się martwić, tylko otwieramy słoiczek i... już!
Smacznego chrupania :)
Składniki
Przygotowanie
Ogórki opłukać, pokroić w skórce w plasterki i odrzucić końcówki. Przełożyć do miski, zalać wodą, dodać sól i zostawić tak na około 3 godziny (w tym czasie składniki co jakiś czas należy wymieszać).
Na koniec odcisnąć z solanki i przełożyć...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Wyszły bardzo dobre, chociaż dodałabym więcej octu do zalewy i po 3 ząbki czosnku na słoik - dla wzbogacenia smaku ogórków, wychodzą pycha!