Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :)
Często je piekę, ale tym razem postanowiłam ten przepis trochę zmienić ku lepszemu i zdrowszemu wypiekowi ;)
W tym cieście nie ma zwykłej mąki pszennej, proszku do pieczenia i jest mniej cukru, którego ilość zawsze można jeszcze zmniejszyć ;) Osoby będące na diecie i diabetycy całkowicie wyrzucają z tego przepisu cukier puder i cukier waniliowy, tylko dosypują trochę brzozowego cukru - 5-6 łyżek :)
Robiłam tak już wiele razy, karpatka się zawsze udawała, cieszyła się dużym powodzeniem i szybko ze stołu znikała :)
W tym roku gościła u mnie na Świątecznym stole - pycha!
Smacznej i udanej karpatki!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 55 minut |
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąki i ucierać łyżką (prażąc około 5-6 minut), aż powstanie gęste ciasto. Do lekko ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć osobno (najlepiej łyżką), każ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 68 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |