Do przygotowania wywaru pod tę zupę jarzynową wykorzystuje się te części karpia, które zazwyczaj są wyrzucane: głowę, płetwy i ogon... czyli nic się nie zmarnuje ;)

Jeszcze przed Wigilią, po usmażeniu karpia, te "niepotrzebne" nam już części warto opłukać, osuszyć i zamrozić. A tuż przed przygotowaniem zupki, rozmrozić, zamoczyć w zimnej wodzie, opłukać i gotować :)

Do odcedzonego wywaru przekładamy podsmażone na aromatycznym oleju warzywa i całość krótko gotujemy.

Zupka jest pyszna i wcale nie czuć w niej ryby. Zapach rumienionego pora fajnie matuje zapach gotującej się rybki, a potem po złożeniu całość też fajnie smakuje. Jeśli ktoś ma takie życzenie, to można do tej zupki dodać też kilka kropli orzeźwiającego soku z cytryny.

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)

Składniki

Na 6 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 6
70 dag karpia (u mnie 2 głowy, płetwy i ogony)
1 ½ litra wody
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.

Z głów karpia wyciągnąć oczy i skrzela. Głowy, płetwy i ogony ryb wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wodę wylać, głowy, płetwy i ogony ponownie wypłukać i przełożyć do czystego garnka.

Zalać...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 507  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!