To klasyczna piaskowa babka idealna na wielkanocny stół, jak i do zwykłej kawusi lub herbatki :)
Jest łatwa i szybka do przygotowania, a w smaku - niebo w gębie. Można ją udekorować dowolnie - na szybko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, bądź polewą czekoladową, albo tradycyjnym wielkanocnym, białym lukrem :)
To po prostu nieskomplikowany przepis na lekką i przyjemną w smaku babeczkę. Ma ona piękne dwa kolory, jak na tradycyjną babkę przystało i znakomicie nadaje się na wielkanocną babę! A w Wielkanoc pamiętajcie - babka musi być! - bo to już taka nasza słodka tradycja :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać sól i masło. Całość posiekać nożem, aż powstaną grudki (takie wielkości ryżu).
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ubijać, aż ma...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Witam, tak jest wilgotna, ale można ją jeszcze przed polaniem polewą czekoladową nasączyć ponczem, np. wodą z cytryną lub herbatą z rumem - to taka wersja dla dorosłych - pyszna jest :) Smacznego :)
Pani Ewelinko, czy ta babka jest wilgotna?.pozdrawiam.