Jeśli skończyły się Wam już pomysły na obiad to ja polecam przepyszną wątróbkę z cebulką - mniam :)
Jest ona błyskawiczna wręcz do zrobienia - to coś dla zapracowanych! Jest tania, a wychodzi jej dużo, czyli się opłaca ;)
To jest popularny i chyba najstarszy sposób na szybką oraz smaczną wątróbkę.
Wątróbka ma charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach. Jest ona źródłem żelaza.
A ja muszę się przyznać, że jest to jeden z podrobów, który akceptuję ;)
Zachęcam do wykonania tego klasycznego i prostego dania obiadowego, życząc smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić.
Wątróbkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć ją na patelnię z c...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Cebulę smażę na smalcu. Wątróbkę cienko kroję obtaczam w mące i obsmażam na smalcu na złoty kolor, jest lekko krwista.Wątróbkę solę, na wątróbkę daję obsmażoną cebulkę, pieprzę i ewentualnie podlewam troszkę wodą i duszę pod pokrywką około pięciu minut. Podaję z ziemniakami.,