Przedstawiam Wam przepis na bardzo kruche i słodkie ciasto z aromatyczną masą jabłkową :) Jest to ciasto na każdą okazję i na każdy sezon!
Oczywiście najlepsza będzie latem lub jesienią, kiedy pod ręką będą świeże i soczyste jabłuszka z własnego ogrodu - mniam :)
To proste, łatwe i tanie do przygotowania ciasto, które jest wyjątkowo smaczne i zawsze cieszy się dużą popularnością. Smakuje wszystkim, i dużym i małym. Świetnie smakuje podana na ciepło z gałką waniliowych lodów - pycha!
Ale można ją także dowolnie modyfikować, np. na Boże Narodzenie, do kruchego ciasta można dodać 1 szklankę zmielonych orzechów włoskich zamiast mąki pszennej, a na koniec całość polać dużą ilością polewy czekoladowej z dodatkiem cynamonu i całość udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Na Wielkanoc do kruchego ciasta dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, a na koniec całość polewamy lukrem lub białą polewą czekoladową i dekorujemy żółtym cukierkami - mmm... jabłuszkowe cudo!
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche cias...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |