To bardzo łatwy do zrobienia przepis na domowy i smaczny dżem, który lubimy wszyscy - dorośli i dzieci :)
To połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu w jednym słoiku - można powiedzieć odważne zestawienie... bo wychodzi nam dżem o wyraźnym, owocowym smaku.
Ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i niezbyt drogi. Wymaga jedynie długiego smażenia na małym ogniu i częstego mieszania, aby się nie przypalił - bo szkoda by było ;)
Sezon na truskawki jeszcze trwa, a agrestowy właśnie się rozpoczął - dlatego to dobry moment na wspólne wykorzystanie tych bardzo zdrowych owoców lata.
Taki dżemik robiły kiedyś nasze babcie, dlatego warto kontynuować tę słodką tradycję i przygotować sobie kilka słoiczków we własnym domowym zaciszu... później zimą takie słoiczki w piwnicy to skarb!
Truskawkowo-agrestowy dżemik jest idealny na śniadanie, deser i kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, naleśnikami, racuchami, goframi, suchymi waflami... mniam :)
Ten owocowy dżemik jest też wspaniałym dodatkiem do ciast pieczonych i ciast na zimno. Super komponuje się z kruchym, biszkoptowym i drożdżowym ciastem.
Udanych i owocnych przetworów, no i... smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 3 godziny |
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować (jeśli są duże, to po pokroić na 2 lub 4 części). Agrest obrać z szypułek i ogonków, następnie opłukać i osuszyć.
Do garnka przełożyć truskawki i agrest. Dodać cukier, cukier waniliowy i razem wym...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Cukier dodaję pod koniec smażenia . W ten sposób gotowane owoce tak szybko nie przypalą się :)