Mamy mielone mięso i pieczarki, hmmm.... co by tu zrobić teraz na obiad? Myśli co druga z nas ;)
A ja mam pomysł... niby prosta i szybka rzecz, a jaka pyszna :)
Kotlety mielone z dodatkiem razowego pieczywa ze słonecznikiem, lnem i pestkami dyni, do tego surowe jajko i zdrowe, aromatyczne przyprawy: kurkuma, kminek, zioła prowansalskie, majeranek, ciutkę soli i ziołowego pieprzu. Z masy kształtujemy apetyczne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na piękny, złoty kolor z dwóch stron. Z tej proporcji wyjdzie nam sporo zgrabnych kotlecików, bo aż 22 sztuki :)
Kotleciki już mamy, to teraz zabieramy się za sos: na masełku rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, zalewamy wodą, zagęszczamy mąką... I na koniec dodajemy słodką śmietankę, sól, pieprz do smaku oraz świeży tymianek - o charakterystycznym, orzeźwiającym aromacie.
I tym sposobem pyszny obiad mamy gotowy. Smacznego! :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Chleb razowy (może być z ziarnami) namoczyć w wodzie na kilka minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej, zeszklić i ostudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, chleb razowy i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 193 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Smaczne kotleciki ze zdrową nutką, wszystkim smakowały - dzięki za ten pomysł, pozdr.